Aké sú najčastejšie mačacie choroby? | Blog Mall.sk

Aké sú najčastejšie mačacie choroby?

Myslíte si, že chrípka, močové kamene alebo cukrovka trápia len ľudí? Chyba. Môžu sa s nimi potýkať aj vaši domáci miláčikovia. Pozrite sa, akých 7 chorôb trápi najčastejšie vášho mačacieho kamaráta, a naučte sa proti nim bojovať.

Mačka sa o seba väčšinou postará sama. Umyje sa, oblíže si srsť, popreťahuje sa. S niektorými neduhmi si ale sama neporadí a potrebuje vašu pomoc. Buďte pozorní, väčšinou vám dáva jasné signály.

Ak sa u vašej mačky objaví niektorý z týchto príznakov, navštívte radšej zverolekára. Mohlo by ísť o niektorú z nasledujúcich chorôb. • 

1. Mačacia chrípka (zápal horných ciest dýchacích)

Jesenné výkyvy počasia skolia kadekoho a chrípková epidémia sa nevyhýba ani štvornohým miláčikom. Ste protivní, keď máte chrípku, a nechce sa vám nič robiť? Vaša mačka je na tom úplne rovnako: 

  • má pomalšie pohyby,
  • je apatická a nechce sa hrať,
  • nemá apetít,
  • tečie jej z očí a z nosa,
  • kýcha,
  • má teplotu.

Chrípka môže vašu mačičku trápiť až štrnásť dní. Sama to ale väčšinou nerozchodí. Skočte za zverolekárom, ktorý jej dá infúziu alebo predpíše antibiotiká. Vy by ste sa potom mali postarať o to, aby pravidelne jedla a zase jej chutilo. Najprv jej pripravte teplé a voňavé kašovité jedlo. Neskôr jej môžete naservírovať napríklad dobrú mačaciu kapsičku.

2. Problémy s očami

Má vaša mačka červené a zakalené oči, škrabe si ich a žmúri? Potom ju trápi niektorá z očných chorôb, ako je zápal spojiviek, šedý zákal alebo zápal. A pritom to mohla byť len malá čiastočka prachu alebo neopatrné škrabnutie, ktoré problémy spôsobilo.

Prvá pomoc? Utrite mačičke maz z očí vlhkým kúskom bavlny. Potom odporúčame návštevu zverolekára, ktorý ju ošetrí.

Zápalu spojiviek môžete predísť správnou očnou hygienou. Vytierajte mačke pravidelne oči prevarenou vodou alebo jej kvapkajte špeciálne očné kvapky. • 

3. Močové kamene

Stačí pár porcií nekvalitných granúl a hneď koledujete vašej mačke na poriadne problémy. Lacnejšie krmivá často obsahujú mnoho nestráviteľných látok, ktoré jej brušku nerobia dobre. Dôsledkom môže byť tvorba močových kameňov, ktoré sa prejavujú prítomnosťou krvi v moči. V konečnom dôsledku môže nasledovať upchatie močovej trubice a prasknutie močového mechúra.

Okamžite sa vyberte za veterinárom, ktorý vašej mačke naordinuje špeciálnu diétu. Potom jej kupujte kvalitné granule, po ktorých sa bude vaša mačka nielen oblizovať, ale tiež sa bude cítiť fit.

4. Parazity

Častým oblizovaním vám vaša mačka nemusí dávať najavo len dobrý apetít, ale napríklad to, že ju trápia blchy. Tie sú jedným z najčastejších parazitov, pre ktoré je mačací kožúšok hotovým rajom. Spôsobujú podráždenie kože, škrabanie, ale aj stratu srsti. Našťastie nie je také ťažké sa ich zbaviť. Pomáhajú špeciálne šampóny a prášky, ktoré sú k dispozícii v lekárniach. Ako prevenciu použite antiparazitické roztoky, ktoré mačky proti parazitom chránia.

Z ďalších nevítaných hostí mačky často bojujú s pásomnicou, ktorá sa udomácňuje v ich tenkom čreve. Aspoň dvakrát ročne preto nechajte mačku u veterinára odčerviť. Zatočíte tak aj s oblými červami.

Prípravky proti blchám, kliešťom a pásomniciam kúpite bežne v lekárni. Vždy je ale dobré navštíviť veterinára a poradiť sa. • 

5. Toxoplazmóza

Keď nakladáte svojej mačke plnú misku žrádla a ona vám stojí pri nohách, máte občas pocit, že prosí: „Ešte! Surového mäsa nemám nikdy dosť!“ Buďte však opatrní. Práve surové mäso môže spôsobiť toxoplazmózu, ktorá vašu mačku potrápi horúčkou, stratou chuti do jedla a problémami s dýchaním.

Akonáhle podobné príznaky zbadáte, utekajte k doktorovi, ktorý predpíše vášmu domácemu miláčikovi antibiotiká. V ohrození ste však aj vy, choroba je prenosná na človeka. Po manipulácii s mačacími výkalmi si tak nezabudnite poriadne umyť ruky (tehotné ženy by manipulovať s výkalmi nemali vôbec).

6. Kožné problémy (dermatofytóza)

Zbadali ste, že namiesto krásneho hebkého kožúška má vaša mačka preriedenú srsť? Potom rozhodne zbystrite pozornosť a vydajte sa k veterinárovi. Môže ísť o kožné plesňové ochorenie, ktoré spôsobuje vznik malých lysín hlavne okolo očí a uší, na chvoste alebo labkách.

Dermatofytóza je navyše prenosná aj na človeka, u ktorého sa prejavuje svrbivými škvrnami na koži. Aby ste sa nákaze vyhli, dezinfikujte pelech vášho miláčika i potreby na údržbu mačacej srsti.

Dávajte pozor na zmeny v správaní a vo vzhľade vašej mačky. Každá drobnosť vám môže pomôcť odhaliť, či je mačka spokojná, alebo ju niečo trápi. • 

7. Cukrovka

Prísna diéta a vyhýbanie sa maškrtám nie je nutnosťou len u ľudí – cukrovkárov. Diabetes, spôsobený nedostatkom inzulínu v organizme, je častý aj u mačiek, ktoré potom musia krotiť svoj maškrtný jazýček. Väčšinou trpia cukrovkou obézne mačky, ale nie je to pravidlom. A ako na svojom miláčikovi spoznáte prvé príznaky cukrovky?

  • Chudne, aj napriek tomu, že sa stravuje normálne,
  • chodí častejšie močiť,
  • viac pije,
  • je apatická,
  • silno jej zapácha z tlamy,
  • má problémy pri skákaní. 

Ak badáte podobné príznaky, neváhajte a navštívte veterinára, ktorý musí začať okamžitú liečbu, inak by choroba mohla mať vážne následky. Na vás potom bude dodržiavať špeciálnu diétu formou granulí alebo konzerv, ale aj injekcií s inzulínom.

Prevencia proti chorobe? Maznanie sa a dobré jedlo 

Niektorým chorobám sa však dá predísť. Napríklad správnou životosprávou alebo pohybom. Nezanedbávajte ani pravidelnú návštevu u veterinára. A nezabúdajte, že častým spúšťačom celého zástupu chorôb môže byť aj stres. Preto sa so svojou mačkou často hrajte a maznajte. Utužíte tak zdravie a spokojnosť nielen svojej mačky, ale aj seba.

 

Top 5