Pomocníci do záhrady, ktorých musíte mať | Blog Mall.sk

6 pomocníkov do záhrady, ktorých musíte mať

Práca na záhrade je relax. Občas je to ale aj fuška. Nenechajte sa však odradiť. Pozrite sa na 7 záhradkárskych grifov, ktoré vám prácu okolo domu a v záhrade uľahčia.

1. Štiepačka dreva

Milujete večerné posedenie pri krbe? Pri pohľade na hŕbu neposekaného dreva vás však začína bolieť chrbát a mozole na vašich dlaniach o sebe opäť dávajú vedieť. Zjednodušte si prácu praktickou štiepačkou dreva a užívajte si romantické večery bez námahy.

Štiepačka dreva si poradí aj s metrovými polenami, ktoré rozrežete na malé polienka vhodné práve do vášich kachlí. Po tom, čo si pripravíte zásobu dreva na kúrenie, môžete štiepačku jednoducho uskladniť v dielni alebo v garáži. Sú totiž vždy vybavené kolieskami, vďaka ktorým ich ľahko premiestnite.

Pri výbere štiepačky dreva zvážte, aký silný stroj potrebujete. • 

2. Záhradný drvič

Práca na záhrade sa nezaobíde bez kopy odpadu. Už len štiepanie kríkov a stromčekov urobí peknú paseku a vy sa potom vždy musíte zbavovať hŕby konárov. Celý deň ich potom pálite na ohni alebo sypete do kontajnera. Tým sa ale zároveň zbavujete kvalitného hnojiva. Skúste využiť záhradné drviče, ktoré vám prácu zjednodušia – zbavia vás odpadu a zároveň vytvoria živiny pre vaše záhony.

Drviče spracujú konáriky na jemnú drť, ktorú využijete ako mulč alebo ako prímes do kompostu. Okrem dreva môžete do drviča rovno pridať aj pohrabané lístie alebo zvyšky z kuchyne – spoločne sa rozložia a vytvoria kvalitný materiál na kompost.

Záhradného odpadu sa zbavíte pomocou drviča, ktorý konáre i lístie rozdrví na kompost. • 

3. Trojdielny rebrík

Čistenie odkvapov, oprava strechy, štiepanie či orezávanie stromov. Veľa povinností okolo domu a záhrady sa deje vo výškach. Vo vašej záhradkárskej výbave by preto nemal chýbať výsuvný rebrík.

Najpraktickejšie sú trojdielne rebríky, s ktorými zvládnete všetky bežné aj nezvyčajné úkony okolo domu i chalupy. Všetky tri diely môžete vytiahnuť do výšky. Tam, kde nie je možné oprieť horný koniec o stenu, postavíte z dvoch dielov rebrík a tretiu vysuniete.

Rebrík stále patrí k výbave, bez ktorej sa na záhrade nezaobídete. Moderné trojdielne rebríky si nastavíte na výšku, akú potrebujete. • 

4. Záhradný vozík

Práca okolo domu i v záhradke so sebou nesie nutnú dávku upratovania. Pri vytrhávaní buriny alebo upratovaní dielne či garáže oceníte praktický záhradný vozík so zberným vakom, ktorý vašu prácu uľahčí.

Záhradné vozíky umožňujú pozbierať a previezť pokosenú trávu, seno, hlinu, ale aj drevo, stavebný materiál alebo pracovné náradie z dielne. S ťažkými košmi či odpadom tak nemusíte chodiť až ku kontajneru.

Ak ste zvyknutí venovať sa záhradke za každého počasia, oceníte praktické odnímateľné veko, ktorým je zberný vak vybavený. Za silného vetra vám tak lístie ani tráva neuletia. Samotný vozík sa môže hodiť napríklad na prevážanie nákupu, debien s ovocím alebo prepraviek piva. Máte tak vlastne dvoch pomocníkov v jednom.

Pri kosení trávy či trhaní buriny treba odviezť odpad. Praktické sú záhradné vozíky so zbernými vakmi. • 

5. Tlaková umývačka

Dojem z upravených záhonov a starostlivo ostrihaných kríkov kazí špinavá dlažba na cestičkách, ošumelý plot i zablatený záhradný nábytok. Lenže z ručného umývania vás vždy bolí chrbát, takže sa vám do toho veľmi nechce. Kúpte si praktického pomocníka v podobe , ktorá vezme všetku fušku na seba.

Pri upratovaní sa nezašpiníte mokrým blatom a nemusíte ani drhnúť zaschnuté škvrny. Okrem terasy, domu alebo nábytku si môžete pohodlne umyť aj auto, bicykel či záhradkárske náradie. Na rozdiel od záhradnej hadice navyše spotrebuje tlaková umývačka sedemkrát menej vody za hodinu. Pri jej výbere sa zamerajte hlavne na tlak a prietok. Čím vyšší tlak, tým kvalitnejšie čistenie. Väčší prietok sa zase postará o to, aby bolo upratovanie rýchlejšie. Takže sa potom môžete venovať len tomu, čo máte radi.

Na umývanie záhradného nábytku alebo dlažby je šikovným pomocníkom tlaková umývačka. Ušetrí vám prácu i vodu. • 

6. Priemyselný multifunkčný vysávač

Okrem starosti o záhony sa vášnivo venujete kutilstvu a trávite celé dni v dielni vymýšľaním rôznych vylepšovákov? Lenže kto má potom všetok ten neporiadok upratovať? Po rezaní dreva na novú poličku vám dielňu zdobí hŕba pilín a pravidelná údržba kosačky si zasa vyžiadala olejovú ozdobu na podlahe. Upratovanie následkov vášho majstrovania vám zjednoduší priemyselný multifunkčný vysávač.

Viacúčelové vysávače sú ako stvorené do dielne, na chatu či na stavbu. Poradia si totiž s hoblinami i kovovými pilinami, ale aj s mokrým bahnom, rozliatou vodou z vedra alebo olejom. V dielni sa tak môžete sústrediť len na svoju prácu. Upratovanie zvládnete za chvíľu.

Pri práci okolo domu a v záhrade využite multifunkčné vysávače, ktoré si poradia s rozbitým sklom i rozliatym olejom. • 

 

Top 5