Zbavte sa chlpov z vašich domácich miláčikov | Blog Mall.sk

Zbavte sa chlpov z vašich domácich miláčikov

Letným dňom pomaly odzvonilo a do tepla domova sa kvôli chladnejšiemu počasiu a búrkam čoraz častejšie vracajú aj domáci miláčikovia. Vnášajú do vašej domácnosti takú vrstvu chlpov, že pod ňou ani nespoznáte pôvodnú farbu koberca alebo pohovky? Poradíme, ako sa nechcených chumáčov srsti zbaviť.

Silné vysávače si poradia s chlpmi aj mikróbmi

Snáď každý, kto zdieľa bývanie so štvornohým chlpáčom, niekedy zažil ten pocit, kedy márne prechádzate vysávačom rovnaké zachlpatené miesto snáď desaťkrát za sebou a chlpy ďalej držia. Keď vám nakoniec prasknú nervy, zohnete sa a ručne nakŕmite nahromadeným chumáčom srsti vysávač. Pocit uspokojenia sa ale aj tak nedostaví.

Viete totiž, že túto bitku nemôžete so slabým strojom nikdy vyhrať.

Na radu by mal preto prísť silnejší vysávač. Dobrou správou pre všetkých milovníkov zvierat je, že si môžete zaobstarať aj vysávače, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre domácnosti s domácimi zvieratkami. Takéto vysávače:

  • majú špeciálne turbokefy,
  • efektívne filtrujú alergény,
  • poradia si s pachmi,
  • tiché a ich časti ľahko rozoberateľné, čo zjednoduší čistenie.

Nastal čas prechádzok v blate. A tiež čas čistenia odtlačkov labiek a chlpov. • 

Pri upratovaní chlpov nezabudnite využívať všetky nástavce. Turbokefy sú síce užitočné pri vysávaní tvrdohlavo zamotaných chlpov z kobercov, na podlahu sa ale veľmi nehodia. Na ich vyčistenie siahnite po podlahových tryskách s mäkkými štetinami.

Do domu vnesené a zaschnuté  blato ľahko jednoducho odstránite pomocou kefy na odolné nečistoty.

Ak vám váš štvornohý priateľ robí spoločnosť aj v posteli, zvážte investíciu do profesionálneho antibakteriálneho vysávača. UVC dezinfekčná lampa vyčistí postele, matrace aj lôžkoviny od alergénov a to bez použitia chemikálií.

Náš tip: Postele sú ale rajom pre roztoče aj vo chvíli, keď v nich spíte bez psa alebo mačky. Nezabúdajte ich preto pravidelne čistiť.

Hoci v posteli vyzerajú roztomilo, zanechajú po sebe aj nechcenú chlpatú nádielku. • 

Chlpy vám sadnú na lep

Keď už návšteva klope na dvere a vy zistíte, že váš domáci miláčik práve dokončil poobedňajšiu siestu na gauči, najrýchlejšie si s chlpmi prichytenými na látke poradia čistiace valčeky.

Jeden valček môžete mať stále nachystaný pri vešiakoch. Nikdy tak nezabudnete pred odchodom z domu očistiť svoje oblečenie a vhod padne aj odchádzajúcej návšteve.

Alternatívou k lepiacim valčekom sú gumové kefy. Rovnako ako valčeky s výmennými lepiacimi papiermi sa hodia skôr na odchlpenie menších plôch, ale na rozdiel od valčekov nelepia a srsť z látky zbierajú pomocou mäkkých výstupkov. Chlpy z nich jednoducho spláchnete vodou.

Mäkké gumové výstupky nepoškodia látku. • 

Najlepšia obrana je prevencia

Ak máte pocit, že po vysávaní máte dostatok chlpov, aby ste z nich vyrobili ďalšie dva kožuchy, venujte väčšiu pozornosť preventívnemu vyčesávaniu srsti.

  • Do vášho domu sa tak dostane oveľa menej chlpov,
  • čas pri vyčesávaní môžete využiť aj na kontrolu, či zviera nemá kliešťa
  • a predovšetkým strávite spoločne s miláčikom čas, ktorý by ste inak venovali upratovaniu.

Náš tip: Ako sa hovorí, starého psa novým kúskom nenaučíš. A rovnako tak to platí aj pri mačičkách. Preto s vyčesávaním začnite čo najskôr.

Pravidelné vyčesávanie a kúpanie vášho miláčika vám uľahčí upratovanie. • 

Tipy a triky na odchlpenie vašej domácnosti

  1. Keď periete zachlpatené oblečenie, pridajte do bubna práčky kúsok molitanu alebo obyčajnú kuchynskú hubku. Chlpy na seba skvelo nachytajú.
  2. Na rýchle vyčistenie chlpov z poťahov kresiel alebo kobercov poslúži navlhčená gumová rukavica.
  3. Zaveďte čistiacu zónu v predsieni. Postačí vám stará osuška a kefa na vyčesávanie chlpov. Naučte svojho psíka, že po každej prechádzke najprv zamieri na osušku, kde mu utriete zablatené labky a následne niekoľkokrát kefou očistíte srsť.

Zvyk je železná košeľa a to aj pre psíkov. Po návrate z prechádzky preto vždy najprv navštívte domácu čistiacu zónu. • 

 

Top 5