Menia sa prachové emisie alebo povolený príkon. Toto by ste mali vedieť o nových vysávačoch | Blog Mall.sk

Menia sa prachové emisie alebo povolený príkon. Toto by ste mali vedieť o nových vysávačoch

Prečo Európska únia obmedzuje predaj vysávačov? Zarobí na tom niekto? A znamená to pre bežného spotrebiteľa, že už si doma poriadne nepovysáva? Okolo legislatívnej novinky panuje veľa otáznikov – a my pre vás máme odpovede. Zistite, prečo nové pravidlo vzniklo a podľa ktorých parametrov vybrať vysávač.

Možno si pamätáte, že prvé povinné zníženie príkonu nových vysávačov prišlo v roku 2014. Vtedy sa prestali vyrábať vysávače s príkonom vyšším ako 1600 wattov. Ďalšia regulácia na seba nenechala dlho čakať – od 1. septembra 2017 končí výroba vysávačov s príkonom nad 900 wattov.

Čo viedlo európskych politikov k zákazu najvýkonnejších vysávačov

Problém je v tom, že vysávače spotrebujú príliš veľa energie. Na rozdiel od predchádzajúcich nárokov na energiu sa od začiatku 90. rokov do roku 2010 spotreba energie pri vysávaní zdvojnásobila. Zákazníci totiž nakupovali vysávače so stále vyšším výkonom, pretože verili, že vysávajú najlepšie. V skutočnosti to bol len mýtus, ktorému ľudia verili, takže platili čím ďalej tým viac za elektrinu a zvyšovali produkciu škodlivého oxidu uhličitého.

Pretože hrozilo, že do roku 2025 sa spotreba energie na vysávanie opäť zdvojnásobí, prijali politici opatrenie, ktoré zakazuje nešetrné a energeticky nákladné vysávanie.

Domácnosti sa musia správať ekologickejšie. Do budúcnosti preto pravdepodobne možno očakávať sprísnenie noriem aj pri ďalších domácich spotrebičoch. • 

Legislatíva hovorí jasne. Čo sa okrem príkonu mení?

Elektrický príkon ale nie je to jediné, čo sa mení pri vysávačoch vyrobených po 1. septembri 2017. Zákon totiž reguluje hneď niekoľko ďalších vlastností vysávačov.

Aké parametre si musíte pri vysávačoch postrážiť? • 

Okrem toho musí vysávač zachytiť aspoň 75 % prachu z koberca a 98 % prachu z tvrdých podláh. Dôležitá je tiež životnosť – najnovšie musí hadica vysávača zvládnuť minimálne 40 tisíc oscilácií (kmitov) a motor musí mať životnosť aspoň 500 hodín.

Nové nariadenie je preto pre spotrebiteľov vlastne výhodné. Výrobcovia totiž nemôžu ísť s kvalitou vysávačov pod štandard, ktorý je vďaka novému nariadeniu Európskej únie jasne stanovený.

Čo sa zmení pre spotrebiteľov

1. Technológia a konštrukcia vysávača

Pretože sa obmedzuje príkon vysávačov, musia výrobcovia prichádzať s novými technológiami, aby zaistili čo najvyššiu funkčnosť vysávačov.

Vďaka týmto inováciám budú mať vysávače stále účinnejší motor a lepšie odsávanie. Navyše spotrebujú menej energie, lepšie prefiltrujú vzduch a budú tiež dlhšie slúžiť. Pri moderných vysávačoch máte tiež istotu, že vám pri vysávaní nebude trhať uši ohlušujúci rev – vďaka stanovenej maximálnej povolenej hlučnosti.

2. Cena

Nižší príkon znamená úsporu energie pri vysávaní. Modernejšie a ekologickejšie technológie sú ale drahšie, a preto sa cena vysávačov s účinnejším motorom zvyšuje. Maximálne ale o niekoľko eur.

3. Značenie vysávačov

Okrem nových vlastností získajú vysávače tiež upravené štítky. Energetická trieda sa po novom rozdelí do 4 kategórií. Pribudnú štítky A+++, A++ a A+, naopak zmiznú hodnoty E, F a G.

Na obrázkoch vidíte rozdiely medzi pôvodnými a novými štítkami. • 

Na čo sa pozerať pri kúpe vysávača

Z energetického štítku zistíte nielen spotrebu energie. Keď si stanovíte, ktoré kritériá sú pre vás kľúčové, môžete medzi sebou rýchlo porovnávať rôzne modely.

Oplatí sa sledovať aj niekoľko parametrov, ktoré na štítku uvedené nie sú:

1. Sací výkon

Jeho hodnota je pre efektivitu vysávania rozhodujúca, určuje totiž saciu silu. Nové nariadenie sací výkon neobmedzuje, takže si pokojne môžete vyberať zo zariadení s vysokým sacím výkonom okolo 350 Wattov.

2. Hubica

Ako dobre odstránite prach, záleží na hubici vysávača. Pri nákupe sa zaujímajte o sací kanála jeho efektívnosť. Môže vám totiž zaistiť veľmi dobre povysávané podlahy aj s nižším príkonom vysávača.

3. Filtre

Vysávač nasáva vzduch a potom ho zase vypúšťa von. Aby sa častice nečistôt nedostávali pri vypúšťaní späť do miestnosti, je vhodné, aby vysávač filtroval vzduch cez niekoľko filtrov– nie len cez jeden.

Milujete koberce a máte domáce zvieratká? Potom si dajte záležať na čo najlepších hodnotách účinnosti vysávania koberca. A kvôli všadeprítomným chlpom budete potrebovať tiež vyšší sací výkon. • 

Stále premýšľate, či rýchlo kúpiť nový vysávač? V skutočnosti sa nariadení Európskej únie nemusíte báť. Nový vysávač bude síce o pár eur drahší, ale vysávať bude rovnako a vydrží dlhšie. Vysávač si teda kúpte, až keď ho budete naozaj potrebovať– aj kvôli záruke.

Napadá vám ešte niečo, čo potrebujete vedieť o kúpe vysávača? Opýtajte sa nás na našom Facebooku!

 

Top 5