Je vám zima? Objavte príčinu a zahrejte sa pri krbe | Blog Mall.sk

Je vám zima? Objavte príčinu a zahrejte sa pri krbe

Je tu jeseň – postrach všetkých zimomravých ľudí. Necitlivé ruky a nohy vyriešite ľahko, keď zistíte, prečo stále mrznete. Alebo keď si domov či na chatu zaobstaráte kachle.

6 dôvodov, prečo máte neustále studené ruky a nohy 

Studené ruky a nohy dokážu poriadne potrápiť – napríklad keď taký problém riešite aj osem mesiacov v roku. Potom nezostáva nič iné, než sa zamyslieť nad príčinou. My sme ich objavili hneď šesť.

1)    Jete málo železa

Studené ruky a nohy môžu byť spôsobené nedostatkom červených krviniek. Podporte ich funkciu železom, ktoré je obsiahnuté napríklad vo vnútornostiach alebo v listovej zelenine.

2)    Nemáte čas sa poriadne vyspať

Čistota je pol života a spánok pol zahriatych nôh. Ako to? Nedostatok spánku totiž pôsobí na hypotalamus (súčasť medzimozgu) a vy ste náchylnejší na chlad.

3)    Schudli ste

Síce sa konečne vojdete do starých milovaných nohavíc, ale je vám stále zima. Možno za to môže nedostatočné množstvo telesného tuku alebo málo svalovej hmoty.

4)    Máte problémy so štítnou žľazou

Keď štítna žľaza nevylučuje dostatok hormónov, spomaľuje sa metabolizmus a je vám zima. S týmto problémom vám pomôže lekár, ktorý upraví funkciu štítnej žľazy pomocou liekov.

5)    Máte zlý krvný obeh v chodidlách a rukách

Krvný obeh vylepšíte napríklad cvičením. Lenže ak problémy pretrvávajú, môže za tým byť nejaká choroba – napríklad cukrovka, neuropatia či vysoký cholesterol.

6)    Patríte k nežnému pohlaviu

Áno, je to tak. Ženy majú tenšiu kožu ako muži, nižší tlak a tiež menej svalovej hmoty. Aj preto ženy trápia často až o 1,5 stupňa chladnejšie ruky.

Vynikajúcim pomocníkom v boji so studenými nohami je horúci kúpeľ. Vyskúšajte odvar zo sparených rastlín – vynikajúce sú napríklad aksamietnice alebo inak afrikány, ktoré navyše pomáhajú proti reumatickým chorobám. • 

Chcete sa ohriať pri nových kachliach? Múry rozbíjať nemusíte

Najpríjemnejší liek na studené nohy je prihodiť polienko, natiahnuť sa na sedačku s pohárom vína a ticho pozorovať drevo praskajúce v ohni. Lenže čo ak sa to nedá? Nie každý si môže doma alebo na chate postaviť obrovský krb. Nebojte, nemusíte sa pozerať na ústredné kúrenie. Máme pre vás tipy na pekné a funkčné kachle, ktoré zahrejú a hodia sa kamkoľvek.

Plyn, oheň alebo elektrina – to je to o čo ide. Ak doma nemáte prípojku na plyn, nestrácajte čas prezeraním plynových kachlí a rovno sa pozrite na kachle elektrické alebo na tuhé palivá.

Na výber máte z niekoľkých druhov doplnkových vykurovaní. Zahrejú vás kedykoľvek. • 

Okrem krásy je dôležité aj to, ako veľmi kachle hrejú. A aby ste neboli prekvapený pri platení energií, zistite si údaje o spotrebe paliva. Pri kachliach sa preto zamerajte na:

  • výkon, ktorý určuje účinnosť vykurovacieho telesa (ideálna účinnosť spaľovania je aspoň 80 %)
  • a príkon, ktorý udáva energetickú náročnosť vykurovacieho telesa. 

Oheň, ktorý sa vojde aj do paneláku

Elektrické krbové kachle vám splnia sen o praskajúcom ohni aj o teplých nohách kdekoľvek. Jednoducho ich zapojíte do zásuvky a užívate si pohľad na oheň – aj keď nie skutočný. Pri kachliach si môžete nastaviť jas plameňa a vďaka kontrolnému mechanizmu máte istotu, že sa neprehrejú. Do malých izieb sú ideálne napríklad elektrické kachle na stenu.

Nahraďte náročný krb krbovými kachľami

Krbové kachle sú elegantným riešením, ak sa nechcete alebo nemôžete pustiť do stavby krbu, ale radi by ste si užili teplo z naozajstného ohňa. Keď vám bude zima, jednoducho prihodíte polienko a miestnosť sa takmer okamžite vyhreje.

Vďaka preskleným dvierkam sa môžete pozerať na oheň podobne ako v krbe. A navyše budete mať dobrý pocit z toho, že zbytočne nezaťažujete prírodu. Krbové kachle bývajú veľmi účinné, takže teplo zostane v miestnosti a nevyletí von komínom.

Krbové kachle sa hodia do tradičných vidieckych chalúpok, ale aj do moderných interiérov a zoženiete aj celoplechové kachle alebo kachle s obkladom. Plechové sa vyhrejú rýchlejšie, ale obložené zas držia teplo dlhšie.

Nový sporák na chatu? Vyberte taký, ktorý vás zároveň aj zahreje

Sporáky na tuhé palivá majú niekoľko nesporných výhod:

  • uvaríte na nich obed,
  • upečiete koláč,
  • zahrejete sa
  • a skvelo zapadnú do interiéru vašej chaty alebo chalúpky.

Môžete si zaobstarať napríklad elegantný sporák z oceľového plechu, ktorý sa hodí do moderných interiérov. Niekto zas túži skôr po klasickom veľkom sporáku, na ktorom uvarí kotol plný polievky a zároveň upečie pekáč buchiet.

Prenosné kachle sú ideálne pre chalupárov aj pre malé bábätká

Plynové prenosné kachle alebo elektrické mobilné konvektory využijete, ak na chate nemáte možnosť kúriť inak než pomocou propán-butánovej fľaše.

Elektrické kachle často využívajú rodičia, ktorí potrebujú svojim deťom prikúriť napríklad pri kúpaní. Práve kachle totiž mávajú veľmi vysokú účinnosť, rýchlo začnú hriať a zároveň vám na teplo stačí len zásuvka.

Mobilné kachle ľahko presuniete do inej miestnosti a zakúrite si napríklad len hodinu navečer.

Krbové kachle aj ostatné typy kachlí a priamovykurovacích konvektorov sa hodia do tradičnej chalupy aj do moderného interiéru. A nohy už vám mrznúť nebudú. • 

 

Top 5