Objavte čierne zlato: ako používať kávový grunt? | Blog Mall.sk

Objavte čierne zlato: 8 spôsobov ako používať kávový grunt

Nevyhadzujte kávovú sadlinu. Budete prekvapený, aká je užitočná.
Dobám, kedy „turka“ pil každý milovník kávy už pomaly odzvonilo, napriek tomu v koši každej domácnosti či firmy denne skončia desiatky gramov gruntu, čiže kávovej usadeniny. Usadeninu namiesto do koša vyklepte do krabičky a na 8 spôsobov ju využijete doma alebo v záhrade.

Ten, kto miluje kávu, má doma kávovar na prípravu espressa, kanvicu na filtrovanú kávu alebo si melie kávové zrná a zalieva ich vodou na „turka“ či varí v tureckej džezve.

Svojich fanúšikov si káva získala aj ako súčasť prírodnej kozmetiky. Možno ste ale nevedeli, že pri pleťovej maske zužitkovanie kávovej usadeniny nekončí – využijete ju doma, na chate, v záhrade, a tiež v prípade, že máte domácich miláčikov.

Kávový grunt pohlcuje pachy

Zrniečka kávy nielen úžasne voňajú, ale taktiež pohlcujú pachy. Po tom, ako si vychutnáte šálku kávy, nechajte kávovú usadeninu trochu preschnúť a v mištičke ju vložte do chladničky. Ako zázrakom usadenina pohltí pachy z uskladneného jedla.

Miska usadeniny postavená vedľa drezu predstavuje skvelý spôsob, ako zbaviť ruky zápachu po krájaní cesnaku a cibule. Stačí si dlane umyť trochou kávovej usadeniny a nielen, že sa zbavíte zápachu, ale tiež budete mať ruky krásne hebké – zrnká pôsobia aj ako peeling.

Vôňa z kávovej usadeniny pohltí zápach v chladničke a tiež prečistí nos pri výbere parfumu. • 

Vyčistite pripálené hrnce

Mastné a pripálené hrnce by jeden najradšej vyhodil. Pokiaľ ale ide o praktickú panvicu, bez ktorej si neviete predstaviť varenie, dajte sa do čistenia a na pomoc si pozvite kávový grunt.

Niekoľko lyžíc usadeniny rozložte na dno riadu a nechajte pár minút pôsobiť. Akonáhle sa pustíte do drhnutia, uvidíte, ako ľahko bude mastnota miznúť.

Pomocník pri tvorbe a renovácii nábytku

Káva výborne farbí a ľahko pomocou nej zamaskujete škrabance na tmavo nalakovanom nábytku. Zrniečka usadeniny naneste vatovou tyčinkou do škár, nechajte zaschnúť a preleštite. Po škrabancoch nebude ani chýru.

Kávová usadenina oživí tmavý nábytok a zafarbí látku aj veľkonočné vajíčka. • 

Usadeninu využite tiež na vaše „urob-si-sám“ (DIY) projekty.

  • Ak nanesiete vrstvu usadeniny na starý nábytok, dosiahnete krásnu patinu.
  • Zmiešajte usadeninu s vodou a ponorte do zmesi látku – odfarbíte ju na jemne béžový odtieň. Rovnako postupujte aj s veľkonočnými vajíčkami.
  • Ak milujete vôňu kávy, vyrobte si z kávovej usadeniny domáce sviečky alebo mydlo.

Jednoduché čistenie krbu alebo pece

Ak máte doma krb alebo na chate kúrite v peci, iste viete, koľko energie stojí vynesenie popolu. Kým sa pustíte do vypratávania, vysypte do pece alebo krbu kávovú usadeninu. Vlhké zrniečka kávy na seba naviažu prach, zabránia jeho zvíreniu a upratovanie bude jednoduchšie.

Prírodný repelent

Hoci milovníkov kávy nič nenadchne toľko ako vôňa čerstvo pripravenej šálky, hmyz vôňu kávy neznáša. Využite to a vyrobte si prírodný odpudzovač ôs, komárov a múch.

Pomocou kávovej usadeniny vyrobíte prírodný repelent proti hmyzu. • 

Chráni domáce zvieratká pred blchami

Spestrite kúpanie psíka prírodnou vychytávkou proti blchám. Do psieho šampónu zamiešajte kávovú usadeninu a poriadne psíka vydrhnite. Vôňu kávy skoro neucítite, zato blchy si budú zapchávať pomyselné nosy a držať si odstup.

Pomocník na záhradke

Čo sa záhradkárčenia týka, je usadenina skrytý poklad. Ničí škodcov, farbí kvety a dokonca z nej vyrastú aj huby.

Zničte záhradných škodcov

Kávová usadenina zaženie slimáky a mravce zo záhonov so zeleninou. Usadeninu rozsypte na záhony – rastlinám káva nevadí, naopak odoženie nezvaných hostí. Rovnakú fintu použite aj na kvetináče s bylinkami, – kávovou usadeninou totiž odoženiete aj vošky. Ale pozor, pred tým ako kávový grunt do kvetináča, presvedčte sa, že je dobre vysušený, z vlhkej sadliny by vám v kvetináči mohla vzniknúť pleseň. Prírodnou cestou vybabrete aj s ďalšími záhradnými škodcami, prečítajte si ako.

Rozsypte usadeninu po záhrade – odoženiete tak slimáky a ďalších škodcov. • 

Zdravý kompost je kávový kompost

Ak nemáte pre usadeninu práve využitie, vyhadzujte ju do kompostu. Zvyšky usadeniny sú bohaté na dusík, prevzdušnia kompost a prilákajú červíky, ktoré zdravému kompostu prospejú.

Dodá farbu hortenziám

Ak vašu záhradku zdobia bohaté kvety hortenzií, možno sa čudujete, prečo sú niekedy modré a niekedy sa sfarbia doružova. Všetko závisí od pH pôdy. Pridaním kávovej usadeniny do pôdy pod kvetmi znížite pH pôdy a kvety sa sfarbia do jasne modrej farby.

Hubová úroda za použitia kávy

V kávovej usadenine sa darí hlive ustricovej. Na jej vypestovanie nazbierajte plné vedro usadeniny, zamiešajte do nej semienka hlivy a zalievajte tak, aby usadenina nikdy úplne nevyschla. Už za pár dní uvidíte, ako sa hlavičky hlivy predierajú na svet.

Zíde sa aj v zime

Zbierajte kávovú usadeninu celý rok, nechajte ju vyschnúť a uschovajte na zimu. Akonáhle sa objaví mráz, použite usadeninu na posypanie chodníku. Pomleté zrniečka kávy fungujú rovnako ako soľ a neničia chodník.

Máte svoj trik, ako kávovú usadeninu využiť? Dajte nám vedieť na Facebooku!

 

Top 5